Edese G&C Papendal – 2018

Posted by Ceessie55 On juli - 9 - 2018

De 3e wedstrijd om de PC2018.

Wat was het warm deze 06e juli 2018, er werd gepuft, geblazen, gemopperd, gezweet en veel gelachen. Een zeer groot verschil met verleden jaar met betrekking tot het weer. Ik was toch enig bevreesd dat we in plaats door overvloedige regenval we nu door die grote koeperen ploert van de baan moesten. Maar nu heeft iedereen kunnen ervaren wat een moeilijke golfbaan de Edese G&C Papendal is. Redelijke brede harde fairways, harde greens maar ook de hoge rough, de stekelige bosjes horen erbij. Lay-out is prachtig met mooie kenmerkende holes. Meestal is regen een onwelkome gast als je gaat golfen maar nu was het verlangen naar een behoorlijke regenbui enorm en zou op deze 06e juli 2018 meer dan welkom zijn geweest.

Conform de regels van deze edele sport, golf je op banen zoals ze erbij liggen met mooie of minder mooie fairways, snelle of langzame greens, hoge of minder hoge rough, bunkers of heel veel bunkers. Over het laatste ik zou me nu een recensie voor leadingcourses van deze baan kunnen voorstellen van 2 golfers uit de Presidentscup: mooie par 71 golfbaan maar wel veel bunkers”.

De Presidentscup gaat niet alleen over het strijden op het scherpst van de golfclub om het winnen van holes maar is ook genieten van de vele golfvisverhalen na afloop op het terras. Wat te denken van een golfwedstrijd tussen ING en Paphos Group op een par3 op de 1e negen. 2 golfers liggen op de green voor het maken van een birdie (ik denk de wellicht iets betere golfers van deze flight). Zij markeren hun bal en de 2 andere flightgenoten die beiden in een bunker liggen (want die er waren er veul heul veul) gaan door met hun wedstrijd. Vervolgens krijg je in de trend van schipper mag ik overvaren een wedstrijd in een wedstrijd hoe vaak je golfbal van de ene bunker naar de andere bunker kunt slaan. Iedereen weet dat je een hole wint door 1 slag minder te slaan als je tegenstander. Als je dan na ieder 12 slagen gedaan te hebben beiden nog steeds niet uit de bunkers bent is het besluit om de hole te halven een topbesluit. Nu weet iedereen ook welke flight mogelijk de veroorzaker was van verry slow play deze dag. Maar ik weet nog steeds niet of die andere 2 nu een birdie hebben gemaakt. Zelfde flight maar dan het verhaal dat iedereen weet als een mannelijke persoon van de gele teebox niet voorbij de rode teebox (die soms wel 80 meter!! voor je ligt) komt met zijn bal. Naast een hoop hoongelach en allerlei terzake doende opmerkingen trakteer je je flightgenoten op een verfrissend biertje na afloop. Maar wat nu als die mannelijke persoon zijn bal opteeed en een paar indrukwekkende oefenswings maakt om vervolgens plaats te nemen achter zijn bal. Zijn driver gaat met een indrukwekkende snelheid naar achter, het lichaam draait als een kurkentrekker om zijn as dat het pijn doet aan je ogen en komt met een enorme speedsnelheid weer terug naar voren. Hij maait vervolgens over de bal heen (AIRshot=slag 1), door de luchtverplaatsing schrikt de bal enorm om vervolgens 15 cm voor zijn tee op de gele teebox te belanden. Het zullen waarschijnlijk 10 cm zijn geweest maar mannen scheppen graag op over lengten. Tja wat dan te doen met die ongeschreven regel van traktatie ik vermoed dat de andere flightgenoten de hele avond en wellicht de resterende Presidentscup wedstrijden gratis mogen drinken. Maar gelukkig was het niet de enige wedstrijd waar bijzondere acties te noteren viel. In de kraker tussen KPN en Singles&Pallets was een flight die de greensome matchplay speelden. Iedereen weet dat door de 2 punten regel per hole dat je over 9 holes maximaal in theorie 18 punten kan behalen. Als dan in no time de KPN’ers op een  9 – 1 voorsprong staat “mind you 9 – 1” dan steven je regelrecht af op een recorduitslag van in theorie “17 – 1” Je zal dan je tegenstander dusdanig vernederd hebben dat de golfclubs, tassen, schoenen spontaan in de wilgen gehangen worden. Maar ja theorie blijkt toch anders dan de praktijk want als je uiteindelijk met “9 – 9” van de baan komt dan is het team van S&P zoals de Belgen door het dolle heen zijn en KPN kruipt als een huilende Neymar achter de tafel en houdt zich heel stil. En zo waren er vele andere golfvisverhalen te beluisteren aan de tafels.

Deze baan staat ook wel bekend als een ballenverslinder maar ook als een baan waar je je hart kan ophalen met betrekking tot lost balls. Je slaat je bal in de rough of bosjes je gaat zoeken en komt vervolgens terug met tig ballen (overigens veel oranjeballen!!!) maar je eigen bal veni fidi foetsie. Ik heb begrepen dat het in iedere flight is voorgekomen. Maar je kan je bal ook op een hele vreemde manier kwijtraken en weer terugvinden. In die bewuste bunkerflight golft een longhitter (soms). Het verhaal gaat dat hij op de tee staat van een par4 hole. (lengte 280 meter) De flight voor hem loopt op zo’n ruw geschatte 250 meter en dus redelijk veilig om te slaan…toch. Hij slaat de bal deze keer enorm goed en zuiver en de bal vliegt, vliegt en vliegt en ook nog recht. Hoeveel geluk kan een mens hebben. Gaat ruim over de flight voor hem en land op die harde fairway en heeft een doorrol. Er wordt nog een FORE gemompeld want echt hard roepen is toch niet nodig met zo’n afstand. De flight loopt door de fairway naar de green en zoekt en zoekt maar geen golfbal van deze persoon te bekennen. “Heb ik weer” hoor je hem al zeggen nou dan maar een bal droppen en conform de Presidentscup regel 2 strafslagen pakken en doorballen. Totdat iemand op het lumineuze idee komt om aan de flight daarvoor te vragen: “hebben jullie toevallig een bal gevonden?” en eerlijk als golfers zijn kregen zij het antwoord ja we vonden een titleist4 op de rand van de green, we dachten hé iemand heeft een bal achtergelaten of zoiets. Toevallig eentje met het logo van FreshConnections erop was de vraag en na een bevestigende knik was de bal teruggevonden. Geen 2 strafslagen maar wel een drive van ruim 280 meter en de bal teruggevonden. Blijft mooi hoor die golfvisverhalen na afloop.

Maar dan nu de wedstrijden, op het programma stonden 2 regelrechte krakers om posities op de ranglijst. We hadden een kraker tussen KPN en Singles&Pallets en dat betrof een aanval op de 1e plek door S&P en een kraker tussen ING en Paphos Group tussen nummer laatst en voorlaatst. De andere wedstrijd tussen Blanco en Ordina was niet te bestempelen als een kraker maar wel als een zeer spannende wedstrijd.

De kraker tussen KPN en S&P
Tot veler verrassing een overwinning voor S&P op de gedoodverfde titelkandidaat. Het verschil werd gemaakt in de greensomes die S&P uiteindelijk met 4 punten verschil winnend afsloot (25 – 29). De singles matchplay werd in evenwicht afgesloten (27 – 27). De einduitslag was 56 tegen 52. Tja dan gaan je gedachten toch even terug naar dat ene koppel die een voorsprong van 9 – 1 niet wist te behouden en natuurlijk naar naar dat andere koppel die zich vastbijtend uiteindelijk die achterstand teniet deed.

De andere kraker tussen ING en Paphos Group
ging eveneens zeer verrassend naar golfteam ING met 58 tegen 50. Het echte verschil werd gemaakt in de greensomes want daar slaat ING toe door deze met 33 – 21 te winnen. De singles matchplay was een gelijk opgaande strijd gegeven de eindstand van 25 – 29. Wellicht een vermelding waard is dat van de 50 behaalde punten door Paphos Group er door het koppel Michel / Bonny bijna de helft naar huis werden geslagen (22).

De spannende wedstrijd tussen Blanco en Ordina
was inderdaad spannend en ging gelijk op zowel in de single als de greensome matchplay wedstrijden. Blanco kwam uit de greensomes met 2 punten verschil (26 – 28) en de singles met 4 punten verschil (25 – 29). Blanco won met 57 tegen 51.

De neary’s
De neary’s werden een prooi voor Henny van Woerkom van ING en Michel Hendriks van KPN

De tussenstand nu is:

Dag 1 Dag 2 Dag 3 Dag 4 Dag 5
punten punten punten punten punten Totaal punten
Teams nr nr nr nr nr
KPN 57,0 2 66,0 1 52,0 1 0,0 0,0 175,0
Blanco 53,5 3 60,0 2 57,0 2 0,0 0,0 170,5
Singles&Pallets 57,5 1 55,5 3 56,0 3 0,0 0,0 169,0
Ordina 51,0 5 52,5 4 51,0 4 0,0 0,0 154,5
ING 54,5 4 42,0 6 58,0 4 0,0 0,0 154,5
Paphos Group 50,5 6 48,0 5 50,0 6 0,0 0,0 148,5
Team Achterstand in Punten
1 KPN 0,0
2 Blanco -4,5
3 Singles&Pallets -6,0
4 Ordina -20,5
4 ING -20,5
6 Paphos Group -26,5

Individueel klassement

Team Naam 1e 2e 3e Totaal
1 Blanco Ruud Visser 5,5 4,5 7,5 17,5
2 KPN Maarten Gast 8,0 3,0 5,0 16,0
3 KPN Henk Venus 4,0 7,0 4,5 15,5
4 Singles&Pallets Frank Bennemeer 6,0 3,5 6,0 15,5
5 Ordina Paul Broekhof 4,0 5,5 5,5 15,0
6 KPN Diederik den Hollander 3,5 7,0 4,0 14,5
7 Ordina Jolande Broekhof 5,0 3,5 5,5 14,0
8 ING Rene Schmetz 5,0 6,0 2,0 13,0
9 KPN Peter Smith 7,5 0,0 5,0 12,5
10 Singles&Pallets Jac Bentvelsen 5,0 3,5 4,0 12,5
11 Singles&Pallets Mickael Langhout 4,5 4,0 3,5 12,0
12 Ordina Emilie de Wolf 5,0 5,5 1,5 12,0
13 ING Britt Timmerman 6,5 2,0 3,5 12,0
14 ING Henny van Woerkom 7,0 0,0 5,0 12,0
15 Blanco Paul Roobol 2,0 6,0 3,5 11,5
16 Singles&Pallets Rene Verwoerd 4,0 3,5 4,0 11,5
17 Blanco Cees van Harte 0,0 5,5 5,5 11,0
18 Blanco Walter Kielholtz 2,5 5,0 3,5 11,0
19 Blanco Dolf de Grave 5,5 0,0 5,5 11,0
20 Singles&Pallets Ab Versendaal 4,5 6,5 0,0 11,0

Nog enkele sfeerfoto’s

Het was weer een enerverende wedstrijddag op een mooie golfbaan die snakt naar water. Het is nu zomerreces.

De volgende wedstrijd is op 24 augustus 2018 en dan spelen we op golfbaan Wilnis. De te spelen wedstrijden zijn dan:
Singles&Pallets – ING;
Ordina – Paphos Group;
KPN – Blanco;

Ik wens iedereen die nog op vakantie gaat en natuurlijk degenen die niet gaan een heleboel mooie relaxte dagen toe.

Cheers

 

 

 

 

Comments are closed.